Jornades de reflexió entorn de l’educació que volem

cartelljornadesxeaverdPODEU DESCARREGAR-VOS EL PROGRAMA AQUÍ

En format tríptic (per imprimir)

 

INTRODUCCIÓ: Venim d’un procés de desmantellament i depauperació de l’educació pública, tant si és amb el pretext de la crisi, de la homogeneïtzació de plans d’estudis amb el Pla de Bolonya o qualsevol altre pretext. Davant d’aquesta situació, molts col·lectius han reaccionat enfrontant-se a les retallades i privatitzacions amb la demanda —tan legítima— d’una d’educació pública a l’abast de tothom. Entenem aquesta reivindicació, però creiem que el tradicional dilema entre Pública i Privada s’ha de superar i que, al mateix temps que es lluita contra les privatitzacions, hem d’apostar per un model educatiu Autogestionat que no depengui dels capricis del govern de torn o de les necessitats del mercat. Creiem en l’autogestió de l’educació perquè creiem en l’autogestió en general, com a eina de transformació social i com a mitjà de vida.

Per això, el 29 i 30 de maig plantegem unes jornades que ens permetin situar-nos en el context actual, tenint en compte d’on venim i cap on volem anar. Volem plantejar-nos què significa realment l’educació, per què la volem i com podem organitzar-la si pretenem que sigui realment una eina de transformació social i no un simple mecanisme perpetuador de desigualtats socials. Però això no és res de nou. Ja hi ha molts col·lectius treballant en aquest sentit i per això n’hem convidat alguns d’ells a participar a les jornades i compartir la seva experiència. Entre totes, esperem donar forma (seguir donant forma) a una educació autogestionada que vagi creixent i enfortint-se amb el pas dels dies.

Xarxa d’Estudis per l’Autonomia.

 

PROGRAMA

Tots els actes seran a l’Ateneu Cooperatiu La Base (C/ Hortes 10, Poble Sec)

(COMENÇAREM PUNTUALS!)

 

Divendres 29

(Durant el divendres, farem un recorregut molt breu des del passat cap al present. Amb en David Curto parlarem de l’origen de l’educació institucionalitzada i també veurem en què consisteix l’educació en alguns contextos molt diferents al nostre, que potser ens inspiraran. Després tornarem a casa, amb en Ferran Aisa de l’Ateneu Enciclopèdic, i recordarem la feinada que van fer els ateneus obrers i la classe obrera en general a nivell educatiu durant l’època del 36. Finalment tornarem a marxar i ens n’anirem fins al Brasil, on la Rosa Cañadell ens presentarà un documental sobre l’MST i la feina que fa aquest moviment a nivell educatiu.)

 

Tarda

17h         ANTROPOLOGIA DE L’EDUCACIÓ (David Curto, membre d’ARREL) EXPERIÈNCIES ETNOGRÀFIQUES ARREU DEL MÓN DES D’UNA PERSPECTIVA HISTÒRICA I RADICAL

18h         ELS ATENEUS OBRERS DEL 36 I L’EDUCACIÓ (Ferran Aisa)

19h30     PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL “EDUCAR ÉS LA MILLOR MANERA DE LLUITAR”. LA PEDAGOGIA EMANCIPADORA DEL MST (presenta Rosa Cañadell, Comitè de suport al MST de Barcelona)

 


 

Dissabte 30

(Durant el dissabte, ens plantarem de ple en el passat més recent, sobrevolarem el present i ens llançarem sense por cap al futur. Parlarem del Pla de Bolonya i de l’estat actual de la universitat pública, veurem com s’ha autoorganitzat la gent davant les privatitzacions i algunes iniciatives educatives que van sorgir al seu moment i que considerem interessant recordar (Rimaia i Upac). Havent dinat veurem altres iniciatives que encara funcionen avui en dia i presentarem la Xarxa d’Estudis, que és un intent de coordinar i visibilitzar totes aquestes iniciatives. Finalment tindrem un taller on treballarem un parell de temes relacionats amb els grups d’estudi.)

 

Matí        QUÈ PASSA AMB LA PÚBLICA?

10h30   Esmorzar

11h         EL PLA DE BOLONYA (AEP)

                  EL DECRET 3+2 (Assemblea Llibertària UB Raval)

12h         ALGUNES RESPOSTES DES DE L’AUTOGESTIÓ

— AUTOORGANITZACIÓ POPULAR ENFRONT LES PRIVATITZACIONS A LA UNIVERSITAT I A L’EDUCACIÓ. RESISTÈNCIES I LLUITES. (Núria Comerma, activista en defensa de l’educació pública i popular)

— APRENENT D’ANTICS PROJECTES: UNIVERSITAT LLIURE LA RIMAIA, UPAC (Universitat Popular Autogestionada de Catalunya). (A càrrec d’antics membres)

14h30     DINAR (a càrrec del Col·lectiu de Nadie)

 

Tarda      MÉS RESPOSTES DES DE L’AUTOGESTIÓ

16h         PRESENTACIÓ DE LA XARXA D’ESTUDIS PER L’AUTONOMIA

16h30     ALGUNES INICIATIVES FORMATIVES AUTOGESTIONADES (Seminari Taifa, Uni Lliure Sants, Uni Lliure Oriol Caballero)

18h         TALLER D’AUTOGESTIÓ DE L’EDUCACIÓ. AL TALLER ES TREBALLARAN PARAL·LELAMENT DOS ASPECTES: UN QUE SERVIRÀ PER MILLORAR L’ORGANITZACIÓ I ELS CONTINGUTS DE LA XARXA, I UN ALTRE QUE SERVIRÀ PER TREBALLAR LES METODOLOGIES QUE S’UTILITZEN EN ELS GRUPS D’APRENENTATGE AUTOGESTIONATS. EN AMBDOS CASOS, INTENTAREM RECOLLIR TOT EL QUE ES TREBALLI PER CREAR MATERIALS ÚTILS PER ALS PARTICIPANTS DE LA XARXA D’ESTUDIS.

(Dinamitzat per la Xarxa d’Estudis i amb la presentació dels Grups d’Estudi)

 

Nit           CLOENDA

21h         MÚSICA AMB EL TALLER DE GUITARRA + MICRO OBERT I SOPAR


 

 

“L’educació no canvia el món; canvia les persones que canviaran el món.” (FREIRE)

 

 

One thought on “Jornades de reflexió entorn de l’educació que volem”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: